Fontos

MŰSZAKI LEÍRÁS

A lemezkazán falát kettős köpeny alkotja, melyből a belső lemezvastagság
5 mm-es, a külső lemezvastagság 3 mm-es lemezből készül hegesztéssel.

Biztonságtechnikai előírások

Üzembe helyezés előtt kéményhasználatba-vételi engedélyt kell kérni a tűzrendészeti hatóságtól!
Gázfűtés (cirkó, gázkazán stb.) mellé, való beépítésnél a kazánon minden esetben biztonsági szelepet kell elhelyezni, valamit, ha a rendszer 1”-os vagy ennél vékonyabb csövekkel van megoldva, és csak keringető szivattyú tudja működtetni a fűtési rendszert, vagy ha a kazán beépítésénél az előremenő és visszatérő vezetékbe elzáró csapok vannak beszerelve. Ebben az esetben is biztonsági szelepet kell a kazánon elhelyezni, vagy biztosítani kell a tágulási tartály felé a szabad vízáramlást. A fűtés folyamán a tágulási tartály nem fagyhat el, nem dugulhat el! Üzem közben időnként utána kell tölteni a rendszert! Az utántöltést lehűlt rendszerben kell végezni. Az új kazán beépítését követően az első begyújtásoknál vízgőzlecsapódás jelentkezhet, ami a kazán aljában gyűlik össze. Ez nem hibajelenség, „izzad” a kazán. A kazán beépítését bízzuk mindig szakemberre. A kazán zárt rendszerbe való beépítését nem javasoljuk, mert a kazán élettartama lényegesen lerövidül (az évekig tartó, folyamatos túlnyomás miatt akár a felére is lecsökkenhet), valamint a vegyestüzelésű kazán max. nyomása 1-1,2 bar lehet. Megoldásképpen a rendszer átalakítását javasoljuk nyitott rendszerré. ha mégis zárt rend­szerben történik az üzemeltetés, akkor a kiegyenlítő tartály méretét a rendszerben lévő vízmennyiséghez kell növelni. Erre azért van szükség, hogy a nyomásváltozás a melegítés folyamán 1,5 bar fölé ne emelkedjen.

Begyújtás

1. A kazán középső ajtaján történik. A gyújtós bekészítése után az összecsavart újságpapírt meggyújtjuk, és a gyújtóst megemelve aláhelyezzük.
2. A tűz égését az alsó ajtóval szabályozzuk. (Az ajtót szeles időben lezárjuk, szélcsendben, ködös időben rányitjuk, és a tüzet időnként alulról és felülről is megpiszkáljuk)
3. A salakolás az alsó és a középső ajtón történik. A középső ajtónál célszerű kislapáttal vagy salakkihúzóval eltávolítani a salakot.

Ajánlatos hetente egyszer kiégetni a kazán belsejét oly módon, hogy jól begyújtunk száraz tüzelőanyaggal, és az alsó ajtót teljesen kinyitjuk addig amíg a víz hőfoka el nem éri legalább a 80 oC-ot, max 90 oC-ot ezután zárjuk le az ajtókat! Tovább nem szabad melegíteni, mert felforrhat a víz. Ezáltal kiég, kitisztul a kazán, és a kémény belseje is a kátránytól.

Kormolás

A felső és középső ajtón keresztül történik. A tálcákat, a tálcák közötti részt és a kazán belső felületét egy lemezkaparóval kell tisztítani, amellyel a tálca elején és hátulján is hozzá lehet férni a két lemez között, mivel a kazán felépítése ezt lehetővé teszi.
A kormolást akkor kell elvégezni, amikor a tálcákon kb. 5-10 mm a koromréteg, de célszerű akár minden nap is. A kormolás elmulasztása súlyos és visszafordíthatatlan károsodást okozhat a kazán belső lemezében. A kazán végső élettar­tamát nem lehet pontosan meghatározni, több tényezőtől függ. Esetenként elég nagy mértékben eltérnek egymástól.

Az égés legfontosabb tényezői

1. A megfelelően előírt jó huzat biztosítása. A füstcsövet, valamint a kémény tetejét leszűkíteni nem szabad, és könyökfüstcső beépítésénél csak íves füst­csövet használjunk, melyet rendszeresen takarítani kell.
2. A kazánban elégetendő nedves tüzelőanyagok (főleg lignit, nyers fa, stb.) túlkárosodást okoz a kazán belső lemezében, ami idő előtti elhasználódáshoz vezet. (Rendszeres takarítás, huzatbiztosítás!)
3. Ha a kazánajtók és a huzatszabályozók állandóan le vannak zárva (esetleges energia-takarékosság végett), nagy mértékben kátrányosodhat az egész kazán belseje, ami idő előtti elhasználódáshoz vezethet.(Rendszeres takarítás, huzatbiztosítás!)

Garancia

A vásárlástól számított három éven belül. A megfelelően beépített és rendel­tetésszerűen használt kazánon előforduló meghibásodásért a gyártó jótállást vállal, és a garanciaidőn belül kijavítja a hibát. A kazánok szakszerűtlen beszereléséből és kezeléséből, nem rendeltetésszerű használatából, és az utasítások be nem tartásából eredő hibákért, balesetekért felelősséget nem vállalunk! Garanciaidőn túli javítást nem vállalunk!